«Byen bak gardinan». Fordi folk hadde siesta i gamledager? Fordi folk liker å overvåke andre folk fra bak gardinan? Fordi byen generelt er tom og stille? Derom strides de lærde.
«Kvenhovedstaden». På 1800-tallet hadde Vadsø betydelig innvandring fra Finland. Datidens innvandring kan tydelig sees idag gjennom finsk kultur og finske etternavn.

 

«Vadsø har stagnert utviklingsmessig», sa NRK i 2012, før hovedkontoret ble flyttet til Alta. Men Vadsø er fylkeshovedstaden i Finnmark, så vi beholdt et sterkt nummer to-kontor.
«Snøkitingas Hawaii», sa en kitende canadier da han så det fantastiske turterrenget på Varangerhalvøya for første gang. Høyfjellsfølelse med fjordutsikt, åpent landskap uten trær – og stort sett vind. Enhver kiters drøm.
«Norges voldeligste by» sa tallene til Statistisk sentralbyrå i 2014. Dagens Næringsliv kom opp for å finne svar: Er finnmarkingene voldeligere enn andre? – På grunn av mørketid og traumer fra krigen, mener en politiforsker. – Helt corny, svarer lensmannen i Vadsø.  Reportasjen i Dagens Næringsliv oktober 2014 finner du her, så kan du trekke dine egne konklusjoner…
«Utviklingen innenfor kulturnæringsmiljøet siste tiår i Vadsø har i tillegg til arbeidsplasser og godt omdømme, skapt mulighetsrom for kreative prosesser og enkeltindivider». Andreas W. Foss Westgaard i sin masteroppgave fra 2009: «Den skapende byen Vadsø?».

 

«For litt siden var jeg i Oslo, det var nitten grader og sol og grønne parker og glade mennesker, og samme dag reiste jeg hjem igjen, for det er Vadsø som er hjem, og ved mellomlandingen i Alta var det fire grader, og i Vadsø var det snø på bilen, bilen som akkurat hadde fått sommerdekk. Sånn er det å bo i Vadsø. […] Men så kommer de dagene….» Les resten på Anniken Sandviks såkalte blogg.
«Kl. 11.05 2. mai 1928 passerte luftskipet, fulgt av 5 fly, over Stockholm. – Det fortsatte nordover langs svenskekysten, og meldingene fra Vadsø fortalte at man ventet luftskipet klokken 7 neste morgen. Det var stor spenning i byen, og gatene var fulle av folk. Litt forsinket nådde Nobile Vadsø klokken 8.30 om morgenen 4. mai». Lofotposten 1953.
«Det e jo fint her..!» (Vanlig utsagn fra en som besøker Vadsø for første gang)

 

Ja, det er fint i Vadsø. For eksempel når man en flott høstdag har tatt den lille toppturen opp til Torsvarden og kan speide ut over et landskap i høstfarger, en glitrende blank Varangerfjord og nordsidas blåe fjell...

Vadsø sett fra Torsvarden - foto: Jørgen Remmen
Vadsø sett fra Torsvarden - foto: Jørgen Remmen