Skimetropolen Vadsø

Vadsø – en underkommunisert skimetropol, en gavepakke!

Vinteren. Den fine kalde tida. Den beste tida.

Stabilt kaldt. Mye sne og fantastiske skiløyper. Trikkeskinner. Creme del a creme. Ubeskrivelig skilykke! Klasse!

Sommeren. Lite nedbør og ingen nevneverdig trafikk. Passe varmt, stabilt gode smøreforhold og milevis med ny asfalt for rulleskia. Trenger du avkjøling er det kort vei til et forfriskende bad i Varangerfjorden.

Er du glad i å gå på ski så er du på rett sted til rett tid – hele året. Er du ikke så glad i å gå på ski, ligger alt til rette for at du kan bli det.

Vadsø kommune er et skieldorado. Spesielt om vinteren. Det bare må oppleves. Løypenettet er uendelig og løypene prepareres relativt ofte. Tar du pysjamasflyet fra Vadsø, kan du med stor sannsynlighet observere løypemaskinen på god vei rundt Solvarden. Løypekartet finner du her.

De mest kjente skimålene er Solvarden i Vestre Jakobselv, skihytta og 345 («trefemogførr», ikke «treførtifem»). Opplev ”nedturen” fra 345 til skihytta i Vadsø:

Ellers kan det nevnes at strekningen Tana – Vadsø er et yndet og overkommelig skimål for mange i løpet av sesongen. Og sesongen er lang. Fra dobbel stillongs i november/desember til T-skjorte i mai. Og du trenger stort sett bare smøre med blå ekstra. Men vær alltid beredt, du er i ekstreme omgivelser og været kan skifte fort.

Hvite vidder så langt øye kan se, utsikt over Varangerfjorden, Sør-Varanger og Russland – ja ”hele verden”. Idyll. Stillhet. Rypekakling. Mikkel rev og spor av jerv er heller ikke uvanlig. Varm saft og sveler på skihytta. Kan du ønske mer?

Spør du meg er vinteren og skieldoradoet Vadsø grunn nok i seg selv til å slå seg ned og bli værende. Lenge leve skilykken!

Sjekk når det er kjørt løyper: https://skisporet.no

Vadsø skiklubb: www.vsk.no

Idrettslaget Polarstjernen: http://polarstjernen.no/ski/

Skirenn i Finnmark http://www.skiforbundet.no/finnmark/terminliste-finnmark/

Smøretips: https://www.swix.no/Tips-guider/Smoeretips

Trikkeskinner!
« av 14 »

Tekst, foto og video: Johanne Salamonsen, honningsvåging og superskigåer