Satan for en jaktglede

1- Der datt han!
– Å fy faen…satan…hælvette!
– Pass språket litt nu, vi har unga som hører på her!

Jaktradioen går fra fakta og instruks til slarv og filosofi. Skuddet har falt, oksen har falt, og nå hiver alle medlemmene i jaktlaget Tikka børsa på skuldra og kommer seg av gårde dit dyret ligger. I hele dag har de sittet på hver sin post rundt Djuphola, et område øverst i Jakobselvdalen. På jaktradioen har vi fulgt med på en spennende smygjakt, godt hjulpet av nabofeltet sin utkikkspost som har god sikt over i vårt felt.

Skytter Mia har sittet, ligget og smøget seg så stille som en mus etter instrukser fra radiosenderen hun har på øret. Når elgen hadde tenkt å gå videre, lokket hun ham tilbake ved hjelp av en lokke-app på telefonen. Og det fungerte. Endelig fikk hun skuddsjanse. Og brukte den godt.

Når vi kommer, er hun fremdeles skjelven.

– Å fytti grisen, det var intenst!

– Fytti grisen, det var intenst! Mia har nettopp felt sin første elgokse.

Mia får mange klemmer. Gratulasjonene hagler. Jägermeisteren heves, og bildene tas. Og så: til arbeid. Når 300 kilo dødt dyr ligger langflat, er det laginnsats som gjelder.

VOMMING: Mia og Gunlaug vommer med godt humør. Kristian ser på med interesserte øyne (foto: Ingerid Jordal).

Jaktleder Gunlaug har styringa på vomminga av dyret. Magesekk og innvoller skal ut så fort som mulig for å ikke skjemme kjøttet. Blod og gørr dekker snart bakken. Selv om oksen var et ungdyr, er det mye av han. Birgitte hjelper til. Snart kommer Ingvild. Kristian på 10 år ser på med interesserte øyne. Dette har han vært med på før. Skytteren selv har et flir permanent klistra i fjeset mens hun haler og drar i en tarm. Elghunden Tikka gjør som besatt.

Torunn kommer med ATV-en. Den robuste doningen brøyter seg fram hvor enn det skal være. Når beistet skal fraktes ned til bygda, kan det være det samme om jegeren er mann eller kvinne. Du klarer uansett ikke å bære en voksen elg. En vinsj og mange hender lemper dyret på hengeren.

ELGTRANSPORT: Oksen på hengeren ned mot bygda. Mia, Kristian og Birgitte sitter på (foto: Ingerid Jordal).

– Æ har ikke dekning! Har du?

Det er krise. For elgen må på insta og på snap. Og mamma, kjæresten, alle må få høre om dette fantastiske som har skjedd. Det er Mias andre elg, og den første oksen. Et av få dyr felt i dette området de siste åra. Hele laget er stolte og glade. På vei nedover mot bygda slår 4G-en inn. Verden får vite. Det piper og lyser og tikker i telefonen.

I garasjen i Jakobselv samler gamle jegre, naboer og slekt seg. Alle vil kikke, og mange vil hjelpe. Flåinga er ikke over før mørket har senka seg. Vi lar dyret henge, og reiser opp igjen til leiren i Djuphola. Her venter fredagstaco og feiring med prosecco. Mia får en blodrød t-skjote med SKYTTER skrevet i gull. Jaktlaget Tikka leker ikke lag.

– Jeg misunner deg, Mia, den følelsen hun sitter med nå, sier jaktleder Gunlaug.

– Skål!

Vi har vært oppe siden klokka 05, og jobbet hardt de fleste timene. Leget fortjener å hvile. Men det er flere dyr i skogen. Det varer ikke lenge før en av jegerne spør:

– Hva er planen i morgen?

Tekst og foto: Ingerid Jordal

Jaktlaget Tikka består i år av Gunlaug Egeland, Torunn Elisabeth Bernhardsen, Ingvild Maria Halvorsen, Birgitte Mietinen, Helene Tapio Berg, Mia Karine Mækelæ Johansen og elghunden Tikka. Instagram: @jaktklagettikka

Jaktfakta:

400 kvinner dro på jakt i Norge i 1971.

Ved utgangen av jaktåret 2020/2021 var nesten 79 000 norske kvinner oppført i Jegerregisteret.

Elgen er Norges største pattedyr. Oksen kan bli over to meter høy og veie opp mot 700 kilo.

Elgjakta foregår hver høst i september og oktober, med lokale variasjoner. Jakta i Finnmark administreres av Finnmarkseiendommen.

31 766 elg ble felt i Norge  jaktåret 2020/2021. 2439 av disse ble felt i Troms og Finnmark.

Kilder: Store norske leksikon, SSB og FeFo.

[Saken ble første gang publisert i 2017. Tall er oppdatert.]