Kitetur fra hagen

Om du skal ta med deg alpinskiene dine når du flytter til Vadsø? Ja!

Jeg våkner opp full av forventning. Ser ut av vinduet. Vinden og snøen har lagt skavler framfor ytterdøra. Det har snødd og blåst, akkurat som yr sa! Utover Varangerfjorden er det krusninger som forteller at det er en kald bris. På oversida av huset, bare et steinkast over byen, er det hvite vidder badet i vintersol.

Helt perfekt! Hiver i meg ei brødskive, lager niste og koker vann på en termos. På med vindtette ytterklær. Henter fram sekk, et par alpine toppturski, teleskopstaver og hjelm. Bryter døra opp, går ut og finner bilen sperra inne av en halvmeters brøytekant. Javel. Det har da ihvertfall snødd!

Graveprosjektet får vente. Legger feller på skia og spenner dem på. Sekken på ryggen. Begynner å gå. Nordover. Opp fra byen.

15 minutter senere er jeg oppe i åpent lende. Vadsø og Varangerfjorden ligger rett nedenfor. Treffer på en kjenning som er ute i samme ærend. Vi slår av en prat. Tja, kanskje vi skal slå følge?

Så åpner vi sekkene våre og bretter innholdet ut på snøen. Og eventyret kan begynne. Et helt hverdagslig Vadsø-eventyr.

Tekst og foto: Øyvind Stangnes, kitende varangerinnbygger fra Senja

NB: Snøkitesesongen begynner når snøen kommer. Vanligvis i november. Den beste tida er likevel fra februar til juni. I juni kan du kite i midnattssol på Båtsfjordfjellet.

Turen starter ved vannverket
« av 11 »