Hobbyfotograf i Vadsø

Fotomulighetene i Vadsø er mange. Og du trenger ikke å gå langt! Her er omstreifende amatørfotonerd Tom Olav Stavseths Vadsøguide for hobbyfotografer. 

Trekk ned til fjorden! 

I Vadsø har vi ei flott havn! Mulig dette er litt kontroversielt sagt, med tanke på at havnepromenaden har vært en het (politisk) potet i flere år. Grunnen til at jeg synes havna er så flott, er at den er veldig tilgjengelig. Det er mange utkikkspunkter og det er mulig å gå mer eller mindre sammenhengende rundt Ørtangen (halvøya sentrum ligger på) og over til øya. For en fotoentusiast, er det mange spennende motiver å finne! Her er en liten guide for deg som ikke er helt kjent ennå, med mine favoritter. Hvis du har flere tips eller synspunkter, skriv gjerne i kommentarfeltet nederst. Let’s go!

A)  Fabrikkaia (også kalt Prestelvkaia)

Denne flotte kaia ble fredet av Riksantikvaren i 2009 og er et av få trekaianlegg i Finnmark fra før 2. verdenskrig. Her kan du skue østover mot indre havn, over mot Vadsøya mot sør og vest innover Varangerfjorden. Kaia fremstår veldig fint restaurert. Ytterst på kaia er ei lita trapp ned som gjør at du lett kommer ned på havnivå. Her er et bilde jeg tok under kaia:

Under kaia - foto: Tom Olav Stavseth
Under kaia – foto: Tom Olav Stavseth

B) Nymoloen

Dette er virkelig et flott sted å besøke! I tillegg til å bryte sjøen, som vel er det egentlige formålet, er det et fuglekikkerskjul ytterst på moloen. Her kan du sitte i le for vinden (uansett vindretning!) og filosofere over livets viderverdigheter! Eller så kan du ta med ditt svindyre fotoutstyr og satse på at det kommer noen ender forbi.

C) YX stasjonen (tidligere Shell)

Hæ? sier du? Dette er jokeren i lista, som jeg regner med du som Vadsøværing ikke gjettet deg frem til! Ser du forbi Esbensenkaia (til høyre), har du godt utsyn til småbåtene og storbåtene. Dette blir nok et supert område når havnepromenaden kommer på plass! Her er et bilde for de som synes det er digg å kikke på båter:

Båthavna i Vadsø - foto: Tom Olav Stavseth
Båthavna i Vadsø – foto: Tom Olav Stavseth

D) Ytrebyfjæra

Et must for alle å dra innom av og til. Her yrer det ofte av fugleliv og fjæra er et populært sted for barnefamilier og andre med sansen for sjø, fjære og strand. Nå også med volleyballnett og badstu under planlegging! Dette er byens samlingssted på St. Hansaften, med felles grilling og stort bål. Ytrebyfjæra er et virkelig flott sted, kanskje til og med «kronjuvelen» i havneområdet? Hvis du står tidlig opp en lørdag morgen kan du knipse et motiv som dette!

E) Nordlige molo ved kjærlighetsstien/indrebyen

Alle moloene i Vadsø er spennende steder. Jeg synes denne er fin. Prøv for eksempel å sitte der når hurtigruta kommer inn. En veldig flott opplevelse! Husk å vinke til kapteinen 😃 Men husk også at det kan gå hardt for seg der ut om vinteren. For et par år siden måtte moloen repareres etter vinterstormene..!  Vil du vite mer om kjærlighetsstien?

F og G) Vadsøya

Her kunne jeg brukt resten av alfabetet! Hvis du ikke har gjort det ennå, må du utforske Vadsøya. Her er små og store overraskelser. På Varanger museums nettsider kan du lese mer om Vadsøya kulturpark!

Kos deg på tur i nærmiljøet!

Tekst og foto: Tom Olav Stavseth, Vadsø, omstreifende amatørfotonerd

Vadsø kaiområde
Vadsø kaiområde