Herlig høst

«E du nord i landet da?» høres i øreproppene som beskytter mot vinden i det åpne fargelandskapet under den store himmelen i Varanger. Høsten har så mange farger og forskjellige rytmer. Vi søker ut på tur for trim og for spenning med bærplukking og jakt. Vi holder oss inne med kultur og nye talglys. Vi gjør oss ferdig med sommeren og finner fram litt varmere klær.

«E du nord i landet da?» sang Kari Bremnes på Varangerfestivalen 2021. En sommeropplevelse som ga inspirasjon inn i høst og vinter. Hageentusiastene rydder og planter løk som skal blomstre til våren. Butikkene fyller opp sine hyller med årets farger. Reiselivet glemmer pandemien og håper på like mye hval i Varangerfjorden neste år. Jegerne sørger for siste nytt i utstyr. Kinoen frister med storfilmer på rekke og rad. Golferne har tatt vottene på. Håndverkere og amatører er ferdig med alle platter foran hus og hytter. Kiterne venter på surfesnøen.

«E du nord i landet da?» som avslutning for humanetisk konfirmasjonsseremoni forleden. Ungdommene på terskelen til voksenlivet på en høytidelig merkedag. Med alle mulighetene foran seg. Der ordføreren forsøker seg med en veldig langsiktig invitasjon om å huske på at det går an å flytte hjem igjen etter utdannelse. Heldigvis smilende ansikter når den samme ordføreren antyder at det kan være greit å ta med seg en haug med unger når de kommer tilbake.

Vi er nord i landet – det er høst. Her er det godt å være. Mamma er ferdig å plukke solbær til saft. Norildguttene får til en fotballsesong etter Covid-stillstand. Maritha planlegger næringslivsdager. Politikerne er slitne og trøtte av valgkamp. Jazzklubben har høstprogrammet klart. Veden er i hus. Byråkratene planlegger litt reising og mindre Teams. Varangertunet poster høstbilder på Instagram. vds. inviterer tilflytterne på fest.

Det er høst i Vadsø.

Tekst og foto: Wenche Pedersen, ordfører.