5 toppturer

Er du bitt av toppturbasillen og er bekymret for framtidas toppturer når du flytter til Vadsø? Fortvil ikke. Det ser flatt ut på kartet, men høyfjellsstemninga er nærmere enn du tror.

Her er en liste over mer eller mindre krevende toppturer du bør få med deg:

Torsvarden og Melkevarden i Vadsø (nordatlas.no)

  1. Melkevarden (121 moh. – Vadsø). Lavterskeltilbud for små ettermiddagsturer med eller uten hund. Fra Melkevarden viser Vadsøbyen seg fra sin beste side – det er helt sant. Dette er også en Perletur!
  2. Torsvarden (145 moh. – Vadsø). Lavterskeltilbud for litt lengre ettermiddagsturer med eller uten hund. Både grusveien og den bratte bakken opp gir gode muligheter for å kjøre drag – for de som driver med sånt. Denne Perleturen finner du beskrevet her.
  3. 345 – «trefemogførr» (345 moh. på gamle kart, litt lavere eller litt høyere på nye kart – det er litt usikkert – Vadsø). På 345 få du fin utsikt over fjorden og Jakobselvdalen. Besøkes både sommer og vinter, med hovedvekt på de som tar turen med ski (og noen med kite) på vinteren (her får du nedturen på video!) Det er ca. 14 kilometer fra Fossen til 345 langs skiløypa via Skihytta (som har åpent i helgene fra begynnelsen av februar til slutten av april). Her er (fot)turen beskrevet på ut.no. I 345-hytta kan du nyte medbrakt og til og med overnatte om du har med utstyr til det. Her er et flott bilde av hytta (flickr.com). Hytta på 345 ble bygget av Vadsø Lions i 1971 og har siden da hatt over 61 000 besøk. Turbeskrivelse på Perletur.no.
  4. Stangnestind (725 moh. – Tana). Medium krevende heldagsprosjekt som belønnes med 365 graders panoramautsikt fra Tanas høyeste fjell. Turen tas på beina sommer og høst og kan tas på ski om våren. På ut.no finner du en veldig god guide til bestigning av Stangnestind. Og her finner du beskrivelse på Perletur.no. Største utfordring her: skaffe båtskyss fra Høyholmen til Lavvonjarg. (PS: Et par folk har også besteget tinden per kite-transport, da med utgangspunkt oppe på platået. Ta kontakt med Varanger Kite Club hvis du ønsker mer informasjon om det).
  5. Rásttigáisá (1067 – på grensen mellom Lebesby og Tana). Det høyeste fjellet i Finnmark øst for Porsangen. Medium krevende tur, men tar sine gode ti timer i rolig tempo. Utførlig beskrivelse finner du her (godtur.no) eller sjekk Perletur.no.

 

Utsikt fra Stangnestind en dag i mai (foto: Anna S. Rognmo)
Utsikt fra Stangnestind en dag i mai (foto: Anna S. Rognmo)