Snøballkrig i Vardø

Legendariske Yukigassen – kjent fra TV – skjer i Vardø hvert år i mars. I 2015 var jeg der for første gang. Jeg er glad jeg hadde hjelm med visir.

Klar for kamp - foto: Anne Marte Jansberg
Klar for kamp – foto: Anne Marte Jansberg

«Yukigassen er et spill mellom to lag. Spillet foregår på en bane med bestemte mål og vinneren kåres etter regler bestemt av Det Japanske Yukigassenforbund». Det japanske ordet yukigassen er fritt oversatt til det norske ordet «snøkrig». Yukigassen er en turnering i snøballkasting på folk. Klart vi måtte stille lag!

Yukigassen varer fra onsdag til søndag, men kampene går på lørdag og søndag. Tidlig lørdag morgen satte jeg meg i bilen og kjørte mot Vardø. Som alltid noe bekymret for været – hele familien ble stående fast på Domen på grunn av snøfokk senest midten av februar. Heldigvis var været med meg denne gangen.

09:00 21. mars stilte alle lag opp til Yukiparaden. 36 lag, kledd i uniform, marsjerte fra Vardø flerbrukshall til åpningsseremonien på Fridtjof Nansens plass. Etter taler og åpningsseremoni, var det taktikkprat i campingvogna.

Parade på Yukigassen - foto: Anne Marte Jansberg
Parade på Yukigassen – foto: Anne Marte Jansberg

Isballkrig

Første kamp startet rundt tolv. Før hver kamp har hvert lag en halv time på å lage 90 snøballer i en snøballpresse. I snøballpresseteltet var det varmere enn ute, så snøballene av «mildsnø» i pressa, ble til is ute i kulda. Jeg omdøpte Yukigassen til «isballkrig»

Heldigvis hadde vi hjelm med visir. Og selv om det var noe «friskt» vær, så stoppet ikke det kampgløden.

Hver omgang av kampen avgjøres ved at et lag enten klarer å ta det andre lagets flagg eller ved at man har flest spillere igjen på banen. Teamspiriten vår var høy, men vi levde opp til vårt lagnavn «Blinka».

Etter flere kamper spilt, ble vi enige om en ny taktikk (som jeg ikke vil røpe her ettersom vi håper å spille igjen til neste år). Vi tapte likevel siste kamp fordi taktikken nok ikke var helt finpusset. Vi kommer sterkere tilbake!

Kamp - it's on! - foto: Anne Marte Jansberg
Kamp – it’s on! – foto: Anne Marte Jansberg

Fest

Før turneringen var det noen som sa at målet var å ikke komme til sluttspillet på søndagen – det var festen på lørdagen som skulle vinnes. Vi kompenserte ved å tilbringe alle pauser i festivalteltet, der stemningen var høy allerede fra 12. Ja, på dagen.

Partyteltet - foto: Anne Marte Jansberg
Partyteltet – foto: Anne Marte Jansberg26

På kvelden spiste vi en finere middag på hotellet før vi gjorde oss klar for fest. Undertegnede har aldri vært på fest i Vardø før, og vi endte opp på «vors» hos flotte Vardøfolk. En positiv opplevelse for en Osloenser!

Søndagen bød på et helt annet vær, og som kulturinnslag dro vi på tur til heksemonumentet på Steilneset før vi fikk med oss sluttspillet.

Yukigassen var en opplevelse utenom det vanlige. Hard konkurranse, mye lek og god stemning! Absolutt en opplevelse jeg vil gjenta. 

Les mer om Yukigassen her.

Forfatteren av dette innlegget er Anne Marte Jansberg, personalrådgiver hos Fylkesmannen, tilflytter fra Hawaii til Vadsø i 2014.